به گزارش خبرگزاری حوزه، چهل و ششمین نشست از سلسله نشستهای علمی فرهنگی چالش کرونا و زندگی مؤمنانه با موضوع " ابعاد سیاسی امنیتی بحران جمعیتی در ایران " که به همت دانشکده الهیات پردیس فارابی دانشگاه تهران و جهاد دانشگاهی واحد استان قم برگزار میشود، با حضور و ارائه بحث توسط حجتالاسلاموالمسلمین علی ابوترابی عضو هیئتعلمی موسسه آموزشی پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی در ابتدای بحث اظهار کرد: با توجه به بحران کرونا توجه به سمت جنگ جمعیتی و جنگ ویروسی رفت و باید به بحران جمعیتی ایران و کاهش جمعیت پرداخت.
کارشناس حوزه جمعیت ادامه داد: برنامه محدود کردن نسل و تنظیم خانواده در ایران با افکار کلیشهای آغاز شد که کاهش جمعیت برای مردم مفید است؛ با شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر تبلیغات گستردهای ایجاد شد که فرصتی برای مباحث علمی نگذاشت و اگر در این راستا تحقیق و بررسی بیشتری صورت میگرفت امروزه با چالش و بحران جمعیت روبهرو نبودیم.
عضو هیئتعلمی موسسه آموزشی پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) گفت: جهان بر این نکته اجماع دارند که کاهش جمعیتی ایران سقوط جمعیتی بوده و این سقوط در طول تاریخ بشریت بینظیر و منحصربهفرد بوده است.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی افزود: از سال ۱۳۶۸ برنامه کاهش موالید آغاز شد و بهطور میانگین در هر خانوادهای حدود ۷ فرزند وجود داشت و در آن زمان ضرورت کاهش جمعیت تشخیص داده شد؛ برنامه مدون و معقول بر این بود که طی ۲۳ سال این تعداد فرزند به ۴ فرزند در هر خانواده برسد اما در طول ۴ سال یعنی در سال ۱۳۷۳ به نرخ باوری میانگین ۴ فرزند در هر خانواده رسیدیم، بنابراین شیب نزولی نبود بلکه نوعی سقوط بود.
وی بیان کرد: بعدازاین ۴ سال غفلت از آمارهای جمعیتی ایران آغاز شد تا اینکه در سال ۱۳۸۵ متوجه شدیم که با کاهش عجیب جمعیت روبهرو شدهایم، جمعیت ما در نرخ باروری به ۱۶ درصد زیر سطح جایگزینی رسیده بود و سطح جایگزینی یعنی اگر بخواهیم جمعیت ما افزایش پیدا نکند قاعدتاً میبایست ۲ و دودهم میانگین فرزند داشته باشیم تا پدر و مادری که از دنیا میروند حداقل دو فرزند داشته باشند و ۲ دهم هم سهم سوانح و حوادث است؛ در سال ۱۳۹۱ به ۴۵۰ درصد سقوط موالید دچار شدیم درحالیکه این سقوط در غرب طی صدسال اتفاق میافتد.
کارشناس حوزه جمعیت با اشاره به اینکه کشورهای غربی به زیر سطح جایگزینی رسیدهاند ولی با توجه به پیشرفت اقتصادی تا حدی از بحرانهای عظیم امنیتی سیاسی جلوگیری کنند، تصریح کرد: نوع تراکنش جمعیتی ایران متفاوت است بهعنوان مثال کشورهای دیگر با کاهش جمعیت مواجه شدند اما به این صورت نبود که در بخشی از جغرافیای جمعیت متورم باشد اما در بخشی دیگر کم باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی عنوان کرد: نرخ میانگین ایران زمانی میتواند در مسائل امنیتی صحیح باشد که تراکنش متقارن داشته باشیم اما در ایران برخی از استانهای مرزی سرعت و رشد موالیدشان بیش از ۳ برابر استانهای مرکزی است.
کارشناس حوزه جمعیت ادامه داد: زنانی که در دهه ۷۰ ازدواج کردهاند ۳ و یا ۴ فرزند دارند اما زنانی که فرزندان آنها قرار است کرسیهای علمی و تکنولوژی و مدیریت سیاسی کشور را داشته باشند بسیار کمتر از یک و هفتدهم است.
وی عنوان کرد: مسئله دیگر که به لحاظ جمعیت شناختی میتواند پیامد سیاسی داشته باشد پنجره جمعیتی است، یعنی در یک کشور چیزی حدود ۷۰ درصد جمعیت سن ۱۵ الی ۶۵ سال باشند یعنی سکوی پرش اقتصادی هستند بهشرط مدیریت؛ این پنجره جمعیتی همچون یک انبار مهمات نیز هست که اگر از آن خوب بهره نبریم زمینه انفجار فراهم میشود و با نبود مدیریت صحیح به بحرانها و آشوبهای اجتماعی ختم میشود.
عضو هیئتعلمی موسسه آموزشی پژوهشی موسسه امام خمینی(ره) اضافه کرد: روزانه حدود ۷۰۰ الی هزار قتل عمدی جنینی داریم که این علاوه بر بحران اخلاقی، از دست دادن منابع عظیم نیروی انسانی ایران است.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی ابراز کرد: در بحثهای سیاسی حوزه جمعیت سه سؤال مطرح است؛ یکی نقش جمعیت در قدرت از منظر نظریهپردازان سیاسی چگونه است؟ دوم دیدگاه دینی در مسئله سیاست و جمعیت چیست؟ و سوم اینکه نظریهپردازان غربی در حوزه عمل به جمعیت چگونه نگاه کردهاند؟
کارشناس حوزه جمعیت با بیان اینکه از سال ۹۱ و اکتشاف بحران جمعیتی ایران، تابهحال موفق به مدیریت این بحران نشدهایم، تصریح کرد: آیا میتوانیم یک نظریه سیاسی مطرح کنیم که نقش جمعیت بهعنوان یکی از مؤلفههای اصلی قدرت در آن نادیده گرفته شود.
عضو هیئتعلمی موسسه آموزشی پژوهشی موسسه امام خمینی (ره) ادامه داد: مهمترین نهادهای امنیتی و نظریهپردازان سیاسی باید به مبحث جمعیت و چند فرزندی توجه جدی داشته باشند در حالی که متأسفانه مباحثی در مورد جمعیت ارائه نمیشود.
وی با اشاره به اینکه از مؤلفه مشترک قدرت از دیدگاه نظریهپردازان سیاسی، جمعیت و نقش اثرگذار جمعیت است، گفت: بدیهی است علت تامه شرط قدرت شمرده نمیشود شرط لازم است اما نه کافی.
حجتالاسلاموالمسلمین ابو ترابی افزود: وزیر جنگ آمریکا در جنگ ویتنام شخصی به شدت ضد جمعیتی است که پس از جنگ به عنوان رئیس صندوق سازمان ملل تعیین شد. یکی از اهداف اصلی تعیین چنین فردی که با بیوگرافی ضد جمعیتی است کنترل تمام کشورهای مختلف به جهت جمعیت است. در سال ۱۳۷۳ که به نرخ نزدیک ۴ رسیده بودیم، صندوق بین المللی در دوران دولت سازندگی بر ما سخت گرفت و کاهش هرچه بیشتر جمعیت ایران را بهانه ای برای فشار برای اعطای وام قرارداد.
وی گفت: توصیه این ابرقدرت ها برای کاهش جمعیت برای کشورهای درحال توسعه بود نه برای خودشان. نفیسه صدیق در زمانی که مسئول صندوق بین المللی پول بود درخواستی جدی برای کاهش جمعیت در ایران داشت. در آن زمان گلایه ای به بوش پدر که رئیس جمهور آمریکا بود داشت و می گفت که شما از ایران باید کاهش جمعیت را یاد بگیرد. زیرا ایالات متحده این کاهش جمعیت را نپذیرفته بود.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی اظهارکرد: در سال ۱۳۷۳ مجلس ما تصویب کرده بود که باید ۳ فرزند داشته باشیم. درحالی که در برنامه اولیه ۴ فرزند مد نظر بود و پس از مصوبه مجلس که یارانهای به فرزند چهارم تعلق نمیگرفت، وزارت بهداشت وارد تبلیغات ۲ فرزندی شد و در همان مقطع بسیاری از تیزرهای تبلیغاتی و فرهنگ عامه فرزند را بسیار منفی به حساب می آورد و در سه دهه به سمت تک فرزندی رفتیم. در این مقطع نرخ تک فرزندی در سه دهه ۵۰۰ درصد افزایش یافت.
وی با ذکر این مطلب که برخی از آموزش های غیر رسمی زوج های جوان توصیه به عقیمی هم شده بود، گفت: دو و نیم میلیون نفر در ایران در یک دوره زمانی عقیم شدند و روش هایی هم که به کار می بردند اصلا علمی نبود یعنی در آن زمان روی مساله عقیمی موقت و علمی تبلیغ می شد که متاسفانه به عقیمی دائم منجر می شد.
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی اظهارکرد: این مسایل باعث شد که جمعیت مولدی را در سالهایی از دست دادیم. یکی از زیرساخت های خرابی جمعیتی ما در عقیم های غیر اکتسابی است. امروزه سه میلیون زوج عقیم داریم در حالی که فرزند هم می خواهند. از سال ۱۳۹۰ به بعد وقتی بحران جمعیتی اکتشاف شد که سازمان ملل بحران جمعیت ایران را اعلام کرد. جالب است که بعدها مشخص شد که حتی ارتش آمریکا که یک ارتش سخت است در این زمینه پژوهش های متعدد انجام داده است.
وی با اشاره به جنگ ویروسی اخیر گفت: از بین بردن جمعیت با فعالیت های بسیاری دنبال می شود که یکی از آنها به وسیله ویروس ها و واکسن ها در قالب اقلام دارویی و بهداشتی است. یکی از مسئولان بیان می کرد که وقتی یکی از کشورهای آفریقایی از ما طلب واکسن فلج اطفال کرد از توطئه های پیشین یک کشور اروپایی برای ورود ویروس های عقیم سازی به جای واکسن فلج اطفال خبردادند.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به انتساب انتشار ویروس ابولا از سوی آمریکا بیان کرد: وقتی چالش کلامی بین ترامپ و اتحادیه آفریقا پیش آمد و ترامپ به آنها گفت که شما مستراح جهان هستید آفریقایی ها در پی جواب گویی بودند که ترامپ گفت که ۵۰ کشور آفریقایی از ما کمک می گیرند و بسیاری از کمک های ما در دو نهاد خیریه بیل و بلینداگیتس که بزرگترین انجمن های خیریه محسوب می شوند که شخصی مثل بیل گیتس که حامی کاهش جمعیت است متصدی آن است.
وی با اشاره به جمله بیل گیتس که در ۲۰۱۵ اعلام کرد جنگ های آینده جهان جنگ های ویروسی خواهد بود، تصریح کرد: رهبر انقلاب خطاب به آمریکایی ها گفتند که شما در این زمینه متهم هستید. باید با خود بیاندیشیم که وقتی این همه کودک در یک مقطع سقط می شوند و به دلایل متعدد متولد نمی شوند چه جمعیت مولدی را از دست دادیم؟
حجتالاسلاموالمسلمین ابوترابی گفت: وقتی در کشورهای غربی حتی یک خانم مجرد از طریق غیر مشروع باردار می شود تمام سیستمهای تکافل اجتماعی و بیمه اجتماعی و مشاوره و روانشناختی به میدان می آیند که یک جنین را نگه دارند. گویا در کشور ما در این مورد اگر بخواهیم صحبت کنیم می گوییم که یک تابو است ولی آمارها از سقط بیش از ۲۰۰ هزار نفر سخن می گویند که حدود ۱۵ هزار سقط با مجوزهای پزشکی انجام شده است.
وی اظهارکرد: اگر این آمار را با آمار مرگ و میر ۶ ماهه کرونا در کشور مقایسه کنیم که تا کنون ۱۷ هزار نفر را از دست دادیم مقایسه کنیم می بینمی که حتی اگر واکسن کرونا هم تولید شود بازهم شاید در بدترین حالت به ۳۰ هزار فوتی برسیم.
عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره)،گفت: با این وجود که ایران به شدت به سمت پیری حرکت می کند و قطعا در آینده یک بحران عظیم را خواهیم داشت باید مسئولان کشور در خصوص همین مسایل یعنی جلوگیری از سقط و عوامل ناباروری و ازدواج منجر به فرزند و افزایش جمعیت تدابیر دقیق بیندیشند.
انتهای پیام
نظر شما